Fontodi

“Giovanni Manetti and Fontodi represent the pinnacle of quality that can be achieved in this part of Tuscany.” – Monica Larner, robertparker.com

Giovanni Manetti har med vingården Fontodi haft afgørende betydning for, hvordan man tilgår Chianti-vine i dag. Det var ham, som i 1980’erne understregede Sangiovese-druens potentiale i området, og det var ham, som blev bannerfører for en omlægning til bæredygtigt landbrug.

Deres vine udspringer af en tro på terroir og en ukuelig sans for kvalitet. Vinene fremhæver både enkeltmarker og underområder i Chianti Classico, men leger også med potentialet for franske druesorter. En spændende producent, som den dag i dag stadigvæk skubber til grænserne for områdets formåen.

pr. side
Vis som Grid Liste

17 varer

Faldende orden
pr. side
Vis som Grid Liste

17 varer

Faldende orden
Fontodi

Manetti-familien har igennem århundreder været et navn, som man har forbundet med ordentlighed og kvalitet. Men det er forholdsvis nyt, at det er vin, som er familiens omdrejningspunkt.

Manetti var dem, som flere generationer af bygmestre i Toscana er gået til, når de skulle købe teglsten til deres byggeprojekter. For hos Manetti, der fik man den absolut bedste kvalitet. 
Besøger man Cattedrale di Santa Maria del Fiore, domkirken i Firenze, så vil man med egne øjne kunne Manetti-familiens flotte arbejde. Domkirkens berømte kupel er nemlig belagt med Manetti-teglsten.

Familien producerer stadigvæk teglsten, og i dag er det Marco Manetti som leder produktionen. Men nu skal det handle om hans lillebror, Giovanni Manetti, som med Fontodi-vingården gjorde Manetti til et navn, som vinelskere verden over nikker genkendende til.

Den spæde start i Chiantis gyldne bakker

Manetti-familiens vineventyr begynder i 1968, da de køber Fontodi-vingården. De igangsætter en total genplantning af alle markerne samt en renovering af vinkælderen. En ung og energisk Giovanni Manetti hjælper til, og under arbejdet med renoveringen går det op for ham, at hans hjerte i den grad banker for vin. Og da vidste han, at det var vinstokke og ikke teglsten, som han skulle dedikere sit liv til.

Fontodi ligger i hjertet af Chianti Classico-området, lige syd for byen Panzano, i en dal som kaldes for ’Conca d’Oro’ (På dansk: det gyldne bassin). Navnet har den fået på grund af sin amfiteater-form, og i gamle dage, dengang man stadigvæk dyrkede hvede på skråningerne, der glimtede hveden altid gyldent, når solen stod helt rigtigt.

Da Dio Manetti, Giovannis far, køber Fontodi-vingården, vidste han ikke hvilken betydning den og hans søn, skulle komme til at have for Chiantis vinproduktion og omdømme.

Giovanni Manettis Sangiovese-genistreg

Giovanni Manettis øje for kvalitet, og hans stålsatte vilje på at værne om det, ligger dybt i ham. Det har været et ufravigeligt princip i familiens igennem generationer. Og netop derfor har Giovanni svært ved at acceptere, at vinene fra Chianti Classico ikke lever op til deres fulde potentiale.

I 1970'erne og 1980'erne var reglerne i Chianti Classico regionen indrettet efter, at man skulle fremstille lette vine fra Sangiovese iblandet andre lokale druer af tvivlsom kvalitet. Giovanni mente dog, at fremtiden burde være baseret på vine af høj kvalitet, fra druer dyrket med kærlighed og omhyggelighed.

Høstudbyttet skal være lavt, så druerne får en bedre mostkoncentration, og man skal forkaste de tvivlsomme lokale druesorter. Nok er de nemme og pålidelige at dyrke, men de udvander kvaliteten. Fokus skal være på Sangiovese!

Denne overbevisning får sin første manifestation, da han i 1981 lancerer sin ’Flanccianello’-cuvée. En vin som er lavet på 100% Sangiovese og som, sammenlignet med Chiantis daværende standarder, besidder et uhørt højt niveau. Vinen bliver et nybrud for Chiantis potentiale, og Fontodi etablerer sig som én bannerfører for området. 

Giovannis anden revolution i Chianti

Dem som kender Giovanni Manetti, beskriver ham ofte som lidt af en diplomat. Han er god til at møde folk i øjenhøjde og med et åbent sind. Egenskaber, som bliver altafgørende, da han sætter sig for at udbrede projeketet ’Panzano sostenibile’ (på dansk: Bæredygtige Panzano). Projektet handler i sin enkelthed om at overbevise producenterne omkring byen Panzano til at overgå til økologisk vinproduktion.

For det giver ingen mening for Giovanni at praktisere biodynamik og økologi, hvis man stadigvæk sprøjter løs på nabomarkerne. Lovmæssigt kunne én bondes marker godt være økologisk certificerede, selvom naboen ikke var det. Men Giovanni vidste, at det kun gjaldt på papiret. Hvis bæredygtigt landbrug er målet, så skal alle tilslutte sig bevægelsen.

Derfor satte han sig for at samle områdets bønder om det fælles mål, at omlægge deres produktion til økologi. Og takket være Giovannis talegaver og visioner, er der i dag over 500 hektar vinmarker omkring Panzano, som er økologisk certificeret eller i overgang til at blive det.

Præsident for Consorzio Chianti Classico

Giovanni Manettis ambitioner begrænser sig ikke kun til sin egen vingård. Han er lige så interesseret i, at hele Chianti Classicos formåen og potentiale styrkes. Derfor har han siden 1992 været en del af Consorzio Chianti Classico, været vice-præsident siden 2012 før han til sidst blev valgt til præsident for konsortiet i 2018.

Hans arbejder som præsident for konsortiet er tydeligt influeret af hans holdninger til bæredygtigt landbrug. Og Chiantis generelle fokus på økologisk certificering, kan ledes direkte tilbage til Giovanni Manetti.

Vinene fra Fontodi

Fontodi tager Chianti Classico til det næste niveau, når de forvandler skrænternes forunderlige druer til gemmeført fantastiske vine. De er ikke bange for at stille skarpt på underområder eller enkeltmarker i Chianti Classico, for dét som Fontodi fremhæver, dét præsenterer sig altid fra sin bedste vinkel.

Udover en række vidunderlige Sangiovese-baserede Chianti Classico-vine, finder man også mere eksperimentelle cuvéer på både Pinot Nero og Syrah. Druesorterne får en kærlig behandling af Fontodi, og særligt deres Pinot Nero betragtes som en af Italiens mere interessante bud på den druesort.

De producerer også en enkelt hvidvin, ’Meriggio’, på Pinot Blanc, som er et skoleeksempel på, hvor gode forudsætninger for hvidvin som Chianti Classico også besidder.

Sammenfattende kan det siges, at uanset om det er den lokale Sangiovese eller importerede franske druesorter, så er man i vinene fra Fontodi sikret en velsmagende og autentisk oplevelse.